Καλωσορίσατε στις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) είναι το μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο μουσείο για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στον κόσμο. Αυτό, πέρα από τη βαρύτητα και το κύρος που σας προσφέρει να γνωρίσετε τον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τους επισκέπτες μας. Το πλήθος των εκθεμάτων, το εύρος των ενοτήτων και η γεωγραφική έκταση των συλλογών του απαιτεί σημαντική προσπάθεια από εσάς τους επισκέπτες. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και υλοποιήσετε ουσιαστικές, συναρπαστικές και προσωποποιημένες εμπειρίες κατά την επίσκεψή σας.

Το κολοσσιαίο αυτό έργο δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Γι' αυτό, σταδιακά οι υπηρεσίες αυτές θα εμπλουτίζονται, θα προσαρμόζονται και θα εξελίσσονται ακόμη και με τη δική σας συμμετοχή.

Έτσι, το ΕΑΜ σταδιακά θα αναβαθμίζει τις δυνατότητες επαφής σας με τις πλούσιες συλλογές του, θα εξελίσσει τα πρωτοποριακά για τα «ελληνικά δεδομένα» εργαλεία που θα σας προσφέρει ώστε να δημιουργήσετε τη δική σας προσωποποιημένη επαφή μαζί του.

Τα εργαλεία επαφής που αναπτύξαμε και σας προσφέρονται τα ονομάσαμε Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΑΜ.

Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται δωρεάν. Ορισμένες από αυτές απαιτούν να δημιουργήσετε έναν προσωπικό λογαριασμό είτε από τον χώρο σας ή τοπικά στο Μουσείο στους σταθμούς πληροφόρησης. Ο λογαριασμός σας αυτός θα εξυπηρετεί όλες τις επαφές σας με το τις ψηφιακές υπηρεσίες του μουσείου από όποιο σημείο του κόσμου βρίσκεστε.

Τι μπορώ να κάνω χρησιμοποιώντας τις Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΑΜ;

Μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών μας μπορείτε,

 • να επιλέξετε για ποιες δραστηριότητες του μουσείου ενδιαφέρεστε να πληροφορηθείτε έγκαιρα ώστε να συμμετάσχετε κάνοντας κράτηση (με εγγραφή)
 • να πληροφορηθείτε για το τρέχον πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ειδήσεων του μουσείου (χωρίς εγγραφή)
 • να στείλετε ψηφιακές κάρτ-ποστάλ στους φίλους σας μέσα από το μουσείο (τοπικά, χωρίς εγγραφή)
 • να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις του μουσείου εξ αποστάσεως στην έξυπνη τηλεόρασή σας, στον υπολογιστή σας ή σε κάποια φορητή σας συσκευή (EAM Live!, με εγγραφή)
 • να ενημερωθείτε για το τρέχον πρόγραμμα ακουστικών θεματικών ξεναγήσεων του μουσείου (χωρίς εγγραφή)
 • να οργανώσετε μία επίσκεψη προσαρμοσμένη σε προεπιλογές εκθεμάτων που θα κάνετε μέσω εικονικής περιήγησης. Επίσης, μπορείτε τις προσωπικές σας πορείες να τις σχολιάζετε και να τις μοιράζεστε με τους οικείους σας (με εγγραφή)
 • να οργανώσετε επισκέψεις για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής. Προσφέρονται απτικές εμπειρίες με ειδική ακουστική ξενάγηση καθώς και σχολιασμοί στην ελληνική νοηματική.
 • να προμηθευτείτε συσκευή ακουστικής ξενάγησης για να υλοποιήσετε θεματικές πορείες στην έκθεση του μουσείου, προς το παρόν σε έξι γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.
 • να δηλώσετε συμμετοχή στην υλοποίηση εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής, σχολικής και γυμνασιακής ηλικίας, με live σύνδεση με το σχολείο (με εγγραφή)
 • να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις του μουσείου από τη βιντεοθήκη μας (κανάλι Youtube)
 • τέλος, να μας βοηθήσετε να βελτιωθούμε αλλά και να καμαρώσουμε απαντώντας σε ερωτηματολόγια (τοπικά, χωρίς εγγραφή)