Μάι. 2024
Πέμπτη
Τόπος, έθνος, θρησκεία. Ο χώρος και ο χρόνος στις ελληνικές εικονογραφίες
Δρ Γεώργιος- Στυλιανός Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie-cités).
Η προσπάθεια να ενδιαφερθεί ο πληθυσμός για την προστασία του περιβάλλοντος συνήθως μετέρχεται χρησιμοθηρικά επιχειρήματα, όπως η αειφορία. Όμως, η στάση προς το περιβάλλον καθορίζεται και από πνευματικές παραμέτρους. Η “Εικονογραφία”, όπως ορίζεται στην γεωγραφική επιστήμη, επιτρέπει να αναλύσουμε την σχέση ανάμεσα στους φυσικούς και τους ανθρώπινους παράγοντες και, κατά συνέπειαν, να ενσωματώσουμε τον πνευματικό παράγοντα στην περιβαλλοντική πολιτική.
Η μετάβαση από τις τοπικές και θρησκευτικές εικονογραφίες προς την εθνική εικονογραφία, την οποία συνεπάγεται η είσοδος της Νεωτερικότητας στον ελληνικό χώρο, έχει αμβλύνει την περιβαλλοντική ευαισθησία. Τα Μουσεία εξ ορισμού συμβάλλουν στην διαμόρφωση των Εικονογραφιών. Μπορούν, επομένως, να επηρεάσουν την στάση απέναντι στο περιβάλλον. Ο σύνθετος χαρακτήρας των τόπων, αποτέλεσμα των πληθυσμιακών κινήσεων στο ελληνικό ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς και ο ιερός χαρακτήρας τον οποίο κληροδότησε η Αρχαιότητα στον Χριστιανισμό, οφείλουν να προβληθούν για να εξισορροπηθεί η περιβαλλοντικά ισοπεδωτική επίδραση της εθνικής εικονογραφίας.
Την εκδήλωση συντονίζει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος.
Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά.
Για να συνδεθείτε πατήστε εδώ.
Project of SPACE HELLAS & RADIANT S.A.
Powered by NEURONS TECH