11

Αύγ. 2024

Κυριακή

13:00

Οι τελευταίες Αφροδίτες

Αθέατο Μουσείο

11
Διαθέσιμες θέσεις
Οι τελευταίες Αφροδίτες

Αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την πλούσια εικονογραφία της ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου, για την γέννηση της κοπτικής τέχνης και για τη δύση ενός κόσμου στον οποίο κυριαρχούσε ο καλλιτεχνικός και ο θρησκευτικός συγκρητισμός.

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τις «τελευταίες Αφροδίτες». Πρόκειται για ένα μικρό εκθεσιακό σύνολο που περιλαμβάνει δύο οστέινα πλακίδια και δύο σπαράγματα κοπτικών υφασμάτων από την Αίγυπτο της ύστατης αρχαιότητας, που απεικονίζουν Αφροδίτες, Νηρηίδες ή άλλες γυμνές μορφές. Τα δύο πλακίδια που χρονολογούνται στον 4ο αι. μ.Χ. διακοσμούσαν νυφικές κοσμηματοθήκες, κιβωτίδια ή άλλα πολύτιμα σκεύη. Τα δύο υφάσματα χρονολογούνται στην περίοδο ακμής της κοπτικής υφαντικής, από τον 5ο ως τον 7ο αι. μ.Χ.. Ήταν ραμμένα σε πολυτελείς χιτώνες, παραπετάσματα (κουρτίνες) ή μαξιλάρια των πρώτων χριστιανών της Αιγύπτου.

Οι «τελευταίες Αφροδίτες» παρουσιάζονται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) από την Παρασκευή 24 Μαΐου ως τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024.