Στις ακόλουθες παραγράφους παρουσιάζουμε τις απαιτήσεις μας για μια πολιτισμένη και αμοιβαία αποδοτική συνεργασία μαζί σας. Ως γενική αρχή θεωρούμε ότι η επαφή μαζί σας μέσω των Ψηφιακών Υπηρεσιών μας είναι μία σημαντική εξωστρεφής επένδυση που στοχεύει στην βελτίωση της δικής σας εμπειρίας. Όσο και αυτή η θεώρηση μπορεί να θεωρηθεί ως αυτονόητη, μπορεί να υπάρξουν γεγονότα που μπορεί να ξεφύγουν από τα αναμενόμενα είτε από αμέλεια ή και ακόμη και από πρόθεση. Η χρήση του διαδικτύου, όπως ξέρουμε όλοι μας, έχει και κάποιους κινδύνους. Για το λόγο αυτό κρίναμε ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε εσάς με ειλικρίνεια και τόλμη.
Δικαίωμα χρήσης των Ψηφιακών Υπηρεσιών του Μουσείου έχουμε όλοι. Απλά πρέπει να γνωρίζουμε μερικές προϋποθέσεις ώστε αυτό το δικαίωμα να παραμείνει αλώβητο. Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται:
Στις Ψηφιακές μας Υπηρεσίες περιλαμβάνονται πλήθος πληροφοριών, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία τα οποία παραχωρούνται στο κοινό για την εμβάθυνση της εμπειρίας επίσκεψης, την πληροφόρηση και την τεκμηρίωση του προσφερόμενου υλικού. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω υποχρεώσεις σας:
Όλο το παρεχόμενο οπτικό υλικό ανήκει, βάσει του Συντάγματος και της Νομοθεσίας μας, στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν επιτρέπεται η χρήση του χωρίς την προηγούμενη άδεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η χρήση του από το κοινό αφορά μόνο την εξυπηρέτηση της πληροφόρησης και της εκπαίδευσης. Το φωτογραφικό υλικό που αφορά σε προσκτήματα ή την ιστορία του Μουσείου είναι άλλωστε τεκμηριωμένα και συνεπώς εύκολο να ζητηθεί σχετική άδεια χρήσης για άλλους σκοπούς εκτός των παραπάνω.
Η πιθανή αθέμιτη χρήση του θα μας περιορίσει στο μέλλον να προσφέρουμε περισσότερο υλικό εμπλουτίζοντας τις παρεχόμενες προς εσάς υπηρεσίες. Η καλή μας διάθεση στον τομέα αυτό μπορεί άλλωστε να συγκριθεί με άλλους σχετικούς φορείς που χρησιμοποιούν τεχνικές σφράγισης ή υδατογράφησης που στην ουσία αλλοιώνουν την παρουσίαση του υλικού τους, αναγνωρίζοντας από μέρους μας την ανοικτή προσέγγιση στην παροχή υλικού προς το κοινό.
Τα περιορισμένα σε πλήθος και είδος προσωπικά στοιχεία που θα σας ζητηθούν από εφαρμογές των Ψηφιακών μας Υπηρεσιών αφορούν κυρίως την αναγνώριση και την επικοινωνία μαζί σας. Τα στοιχεία αυτά, για κανέναν λόγο δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, ακόμη δε περισσότερο δεν μοιράζονται με τρίτους. Επίσης, τυχόν δραστηριότητες που παράγουν στοιχεία με δική σας πρωτοβουλία και αποθηκεύονται στις υποδομές μας δεν αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας, μηχανικής ή συμβατικής, με σκοπό να παραχθεί κάποιο εμπορεύσιμο ή μη προϊόν. Μπορεί, ωστόσο, να υποστεί στατιστική επεξεργασία, προσδιορίζοντας στοιχεία που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να αυξήσουμε και επεκτείνουμε την απόδοση και την εμβέλεια των υπηρεσιών μας προς εσάς.
Οι ψηφιακές Υπηρεσίες είναι ένα από τα «εργαλεία» μας να σας υποστηρίξουμε στην επαφή σας με το αντικείμενό μας, τον Πολιτισμό μας, χωρίς περιορισμούς, χωρίς εμπόδια και εξασφαλίζοντας την όσο πιο πλατιά εμπλοκή σας στο έργο μας. Άλλωστε, γιατί υπάρχουμε; Φυσικά και προτιμούμε να σας βλέπουμε να περνάτε μέσα στους χώρους μας όσο γίνεται πιο συχνά, καλά πληροφορημένοι και να φεύγετε έχοντας ζήσει μια όσο γίνεται πιο συναρπαστική εμπειρία. Είναι όμως ουτοπικό να περιμένουμε ότι όλος ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να μας επισκεφθεί. Γι' αυτό στις Ψηφιακές Υπηρεσίες μας συν τω χρόνω θα μπορείτε να αρχίσετε μια επαφή με το Μουσείο που διαφορετικά δεν θα είχατε τη δυνατότητα να επιτύχετε ούτε καν αυτή.
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια πραγματική επίσκεψη στους χώρους μας. Στα ψηφιακά μέσα χάνεται η έννοια των φυσικών διαστάσεων, το παιχνίδι του φωτός και της ηχητικής, τα βλέμματα των άλλων επισκεπτών, η περιήγηση και η πλοήγηση ανάμεσα και γύρω από τα εκθέματα με τα οποία μπορείτε να «συνομιλήσετε». Αυτά δεν μπορούν να συμβούν στην οθόνη ενός υπολογιστή, μιας τηλεόρασης, ή ακόμη περισσότερο στην μικρή οθόνη μιας φορητής συσκευής. Όλα αυτά τα ξέρουμε, τα ζούμε καθημερινά. Αλλά κάτι που μας «πέφτει» γεωγραφικά μακριά ή κάτι που το φοβόμαστε γιατί δεν είμαστε υποψιασμένοι ή εξοικειωμένοι ικανοποιητικά, ή ακόμη δεν έχουμε τον χρόνο να το αντιμετωπίσουμε όπως τον όγκο του Εθνικού μας Μουσείου, δεν θα ήταν θαυμάσιο να το προσεγγίσουμε πρώτα στο σπίτι μας, στο γραφείο μας ή ακόμη και στην τάξη του σχολείου;
Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι εννοούμε ανοικτό και προσβάσιμο Μουσείο.
Στις αίθουσες του Μουσείου μας θα συναντήσετε μαρμαρωμένους, σμιλεμένους, ζωγραφισμένους και πλασμένους ανθρώπους σαν εσάς κι εμάς, με πλήθος από αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν όταν αυτοί ζούσαν. Στα πρόσωπά τους θα αντικρύσετε δύναμη και αδυναμίες, χαρά και λύπη, περηφάνεια ή οίκτο, μεγαλείο ψυχής ή σκοτεινές και μαγικές αντιλήψεις. Σας θυμίζουν άραγε κάτι αυτά; Φυσικά, είναι ό,τι κι εμείς. Αλλά να ξέρετε ότι και αυτοί μας παρακολουθούν με περιέργεια και επιμονή. Και περιμένουν να συμπεριφερθούμε κι εμείς ανάλογα, να συμπάσχουμε ή να συμμεριστούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πέρα από τα θεωρήματα και τις απόψεις των «ειδικών» και «σοφών» που προσπαθούν να ερμηνεύσουν επιστημονικά φαινόμενα, εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να νιώσουμε ότι όλα αυτά γύρω μας, μας φιλοξενούν και προσπαθούν να μας διηγηθούν κάτι. Αυτή είναι μια ασφαλής μέθοδος να γεμίσουμε την επίσκεψή μας με συναισθήματα, θαυμασμό ακόμη και ειρωνεία για τη ματαιοδοξία τους αλλά και τη δική μας.
Αυτά ξέρετε συμβαίνουν στους περισσότερους επισκέπτες που βρίσκονται μαζί μας στο μουσείο. Δείξτε με ένα χαμόγελο ή μια διαπεραστική ματιά ότι βρίσκεστε μαζί τους, αποφεύγοντας όμως τη φλυαρία ή τη φιλαρέσκεια. Να θυμάστε ότι ανάμεσα σε εσάς και αυτά που εκτίθενται υπάρχουν και εκείνα τα ευφυή μυαλά που τα σκέφτηκαν, εκείνα τα αόρατα χέρια που τα κατασκεύασαν, εκείνοι ακόμη που τα αναζήτησαν ή τα λάτρεψαν. Ύστερα, είναι εκείνοι που τα βρήκαν, τα συντήρησαν και τα έστησαν μπροστά σας.
Αυτήν την ώσμωση θα πρέπει να την πάρουμε μαζί μας φεύγοντας γιατί θα είναι ένα δικό μας απόκτημα και όχι κάτι που διαβάσαμε σε κάποια λεζάντα των ειδικών. Κι αυτή η ψυχοδυναμική θα πρέπει να κυριαρχήσει και στην κριτική μας, στην επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας. Ο αλληλοσεβασμός δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται. Αν το καταφέρετε, καλά κάνατε και μας επισκεφτήκατε, και είμαστε περήφανοι για εσάς!
Οι Ψηφιακές μας Υπηρεσίες, σε ένα τόσο μεγάλο, αντιπροσωπευτικό και εμβληματικό Μουσείο, είναι μια αληθινή επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας μας με εσάς. Είναι και μια σημαντική πρόκληση για εμάς, αλλά την τολμήσαμε. Δεν είναι ακόμη όλα τέλεια και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε κάποτε να πούμε ότι τα καταφέραμε τέλεια. Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, οι υπηρεσίες αυτές θα λειαίνονται, θα εμπλουτίζονται και θα δυναμώνουν. Είναι ένα στοίχημα που εμπλέκει όλες τις δυνάμεις του Μουσείου μας. Και κάθε επιτυχία που θα μας πιστώνετε θα μας δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Βοηθήστε μας και πείστε μας ότι καλά κάναμε και το τολμήσαμε.
Η προσπάθεια αυτή δεν πηγάζει από τις συμβατικές αντιλήψεις των καιρών για τη σημασία της τεχνολογίας στη ζωή μας, ούτε γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού. Θα διαπιστώσετε ότι πίσω από τις ενέργειές μας βρίσκεστε πάντα εσείς, οι μέχρι εχθές άγνωστοι «πελάτες μας» που θέλουμε να γίνετε συνοδοιπόροι μας σε ένα συναρπαστικό, δια βίου, ταξίδι στις πανανθρώπινες αξίες που υπηρετούμε. Δεν μας αρκεί να διηγούμαστε τον βίο των σπουδαίων αρχαίων μας προγόνων. Θέλουμε να τον βιώσουμε μαζί σας, από όπου κι αν προέρχεστε και για όποια είναι η Ιθάκη σας.
Δικαιώματα που μπορείτε να εξασκήσετε στις ψηφιακές μας υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
Οι υποχρεώσεις σας που περιμένουμε να σεβαστείτε (πέραν των αυτονόητων) περιλαμβάνουν:
Στις, ευχόμαστε ελάχιστες, περιπτώσεις που κάποιος χρήστης με λογαριασμό προβεί σε καταχρήσεις των υπηρεσιών μας που έχουν καταγγελθεί τεκμηριωμένα από το προσωπικό μας ή άλλους χρήστες, ύστερα από σχετική ειδοποίησή του θα μπορεί να ζητηθεί η διαγραφή του από τις υποδομές μας.
Project of SPACE HELLAS & RADIANT S.A.
Powered by NEURONS TECH